Rogge, Elis. M. (1858-1945 ; handwerken)

http://data.bibliotheken.nl/id/thes/p069468575 an entity of type: Person

Rogge, Elis. M. (1858-1945 ; handwerken) 
xsd:gYear 1945 
Rogge, Elisabeth Margaretha 
bron: Vrouwen in de 20ste eeuw / samengest. door Els Kloek 
Info van Jan Noorlandt november 2015: ROGGE, Elisabeth Margaretha (1858-1945); In 300 stond 1861- wat mogelijk gebaseerd is op de gerelateerde brief beschrijving ppn 311699820: 4000 @Brief van Elisabeth M. Rogge (ca. 1861-), geschreven aan [Johannes Willem te Winkel (1887-)] 
November 2015: http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn6/rogge: Rogge, Elisabeth Margaretha, journaliste en redactrice (Moordrecht (Z.H.) 8-1-1858 - Amsterdam 5-1-1945). Dochter van Hendrik Cornelius Rogge, remonstrants predikant, later bibliothecaris en hoogleraar geschiedenis, en Margaretha Elisabeth Stuart. Elisabeth Rogge groeide met vier broers en een zuster op als de oudste in een intellectueel ruimdenkend, remonstrants gezin. Omdat haar vader vaak van werkkring wisselde bracht zij haar jeugd op verschillende plaatsen door. Van Moordrecht verhuisde het gezin eerst in 1860 naar Delft, daarna in 1864 naar Leiden, om zich vervolgens in 1878 in Amsterdam te vestigen. Vader Rogge besteedde veel tijd aan zijn gezin. Hoewel Elisabeth door hem bekend moet zijn geweest met de academische wereld, volgde zij zelf geen universitaire studie. Waarschijnlijk kreeg zij privé-onderwijs. Verder leerde zij - zoals indertijd voor meisjes gebruikelijk - op jonge leeftijd verschillende praktische handwerkvaardigheden. Door de publicaties van haar vader raakte Elisabeth al jong geïnteresseerd in geschiedenis en literatuur. Ook schrijven trok haar. Door een vriendin enthousiast gemaakt voor textiel handwerk - indertijd ook wel kortweg vrouwenhandwerk of vrouwenwerk genoemd - werd Rogge in 1898 lid van de Rubriek-Commissie Textiele Kunst bij de Nationale Tentoonstelling voor Vrouwenarbeid in Den Haag. Vier jaar later, in 1902, werd zij redactrice en journaliste bij het Maandblad der Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleeding, het orgaan van de beweging voor reformkleding. Rogge schreef hierin vooral artikelen over tentoonstellingen, recensies van boeken en tijdschriften, en aspecten van reformkleding. In 1905 nam Rogge ontslag bij het Maandblad en begon zij een eigen blad: De vrouw en haar huis. ... in 1904 bij de eerste overzichtstentoonstelling van eigentijds kunstnaaldwerk in het Museum van Kunstnijverheid in Haarlem. ... Zo'n 33 jaar lang, van mei 1906 tot en met 1939, zou zij het tijdschrift redigeren; de eerste drie jaar met de kunstcriticus, tekenaar en ontwerper R.W.P. de Vries jr. als co-redacteur. ... Behalve voor De vrouw en haar huis, schreef zij vanaf december 1914 tot in ieder geval maart 1925 in de 'Rubriek voor vrouwen' van De Groene Amsterdammer en tevens in de Nieuwe Rotterdamsche Courant. ... De schrijfster Top Naeff - met wie zij jarenlang in de redactie van De Groene Amsterdammer zat - herinnerde zich Rogge bij het 25-jarig jubileum van De vrouw en haar huis in 1930 als een vrouw die zich altijd vertoonde met accessoires, zoals sieraden, tasjes en sjaals die door belangrijke moderne ontwerpers en ateliers waren vervaardigd. ... Inmiddels waren zij en haar zuster Maria in 1929 van Haarlem naar Amsterdam verhuisd; beiden bleven hun leven lang ongehuwd. Na het overlijden van haar zuster Maria in 1937 leefde Rogge tot haar dood begin 1945 vermoedelijk alleen. 
November 2015: http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Rogge: "... Moeder Rogge was ziekelijk, vader Rogge besteedde veel tijd aan zijn gezin, maar ook aan zijn hobbies: historisch onderzoek, publiceren voor een breed publiek, het samenstellen van bibliografieën en het beheren en ordenen van bibliotheken. Waarschijnlijk is Elisabeth grotendeels door haar vader gevormd en is ze via hem geïnteresseerd geraakt in geschiedenis en literatuur. Ook het schrijven trok haar. Vermoedelijk heeft ze als jongvolwassen vrouw haar vader bijgestaan bij zijn overvloed aan werk, zoals het beheer van de bibliotheek van de Maatschappij de Nederlandse Letterkunde en vanaf 1878 de reorganisatie van de bibliotheek van de UvA. Zeker is dat ze met hem enkele titels uit het Duits heeft vertaald. ..." 
Elis. M. Rogge 
xsd:gYear 1858 
Rogge 
Elis. M. 

blank nodes

data from the linked data cloud